1,5 viikko takana ja 10 edessa. Taman viikon olen yrittanyt opetella lukemaan korealaisia aakkosia ja eilen vihdoin opin muistamaan kaikki! Lukeminen on viela todella hidasta koska jokaisen merkin mieleenpalauttaminen kestaa kauan, ja enhan mina tosiaan sanojen merkityksia tieda, sen vain miten sana lausutaan. Kaupunki missa vietimme viime yon on nimeltaan Jeonju. Koreaksi kirjoitettuna 잔 주. Korean kieli muodostuu tavuista. Tuossa sanassa on kaksi tavua, jeon & ju. ㅈ on konsonantti joka lausutaan kuten englanninkielessa j. ㅏ on a-kirjain ja ㄴon n-kirjain. ㅜ taasen on u-kirjain. Helppoa,vai mita ;)

Eilen tulimme tosiaan Jeonjuun, joka on Jeollabuk-do provinssin paakaupunki. Kavimme koulumme rehtorin kanssa oopperassa katsomassa Madama Butterflyn ja pakko sanoa etta korealainen ooppera oli paljon mielnkiintoisempi kuin suomalainen, vaikka en ymmartanyt siita sanaakaan. Esiintyjien nayttelijantyo oli kuitenkin niin taidokasta etta tarinan paalinjat pystyi paattelemaan. Vietimme yon hotellissa ja saimme nukkua sangyssa!!! Tanaan menemme elokuviin ja sitten palaamme takaisin koululle.

Korean kulttuurin lisaksi olen oppinut paljon asioita myos Indonesiasta, silla keskustelemme kamppikseni kanssa usein maidemme eroavaisuuksista. Indonesiassa on yli 200 miljoonaa asukasta ja lahes jokaisessa kodissa on vahintaan yksi moottoripyora :) Intan menee siis moottoripyoralla kouluun. Siella on myos useita eri heimoja ja vanhemmat kannustavat lapsia menemaan naimisiin oman heimon sisalla. Joskus vanhemmat valitsevat lapselleen puolison. Intanin poikaystava on eri heimosta kuin han itse, joten heilla tulee olemaan ongelmia jos he aikovat naimisiin. Intanin heimossa on tapana etta naimisiinmentaessa sulhanen maksaa vahemmille morsiamesta. Hanen poikaystavansa heimossa taas morsian maksaa. Joten asioiden sovittelu kahden heimon valilla on monimutkaista. Han myos on muslimi joten han ei juo alkoholia, ei syo porsaanlihaa ja talla hetkella on paaston aika, eli han syo vasta auringon laskettua. Joskin kuukautisten aikana naiset saavat syoda vaikka olisi paasto. Intan myos rukoilee valilla huoneessamme. Han levittaa maton, peittaa itsensa valkoisilla vaatteilla, polvistuu ja lukee koraania. On alyttoman mielenkiintoista seurata taysin virasta uskontoa niin lahelta.

Myos suomalainen kulttuuri aiheuttaa valilla hammennysta. Korealaisista on vaikea uskoa etta lahes jokaisessa suomalaisessa kodissa on sauna ja etta me saunomme alasti. Myos porot, hirvet ja suomuuraimet ovat outoja, salmiakista puhumattakaan. Se etta olen eronnut kirkosta ei yllatyksekseni aiheuttanut paljoakaan hammennysta. Intanin on vaikea kasittaa etta suomessa on niin kylma, Indonesiassa lampotila kun ei koskaan mene 25 celciuksen alapuolelle.

Mutta nyt on aika menna elokuviin!